Purkurobotit nostavat työturvallisuutta ja tehoa

Purkurobotti on kauko-ohjattava työmyyrä, joka hoitaa ihmiselle vaaralliset ja ahtaissa tiloissa tapahtuvat työt rakennusteollisuudessa. Sen tärkein ominaisuus on turvallisuus, mutta heti kintereillä seuraavat tehokkuus ja taloudellisuus.

Purkurobottia käytetään pääsääntöisesti saneerauskohteissa, joissa puretaan vanhoja rakenteita, kuten kattoja ja seiniä. Myös esimerkiksi kellaritiloissa robotin avulla voidaan piikata lattioita auki, jotta sinne saadaan uudet vesi- ja viemäröintilinjat.

Työskentelytilat ovat monesti ahtaita, jolloin niihin on vaikeaa päästä järeillä koneilla. Robotti mahtuu ahtaisiinkin tiloihin ja pystyy suorittamaan työn ihmistä nopeammin. Lisäksi ihmisten turvallisuus ei vaarannu purkutyömailla. Robotteja käytetään myös esimerkiksi pelastustoimessa, teollisuudessa ja ydinvoimaloissa.


Purkurobotti käytössä

Tehoa ja turvallisuutta

Purkurobotti pystyy työskentelemään vaikka vuorokauden ympäri väsymättä, kun ihminen pystyy käyttämään iskuvasaraa tehokkaasti noin 15 minuuttia kerrallaan. Pienikin robotti vastaa siis noin 20 henkilön työpanosta. Vaikka robottiin investointi saattaa olla yritykselle suurin yksittäinen menoerä, se maksaa tehokkuudellaan nopeasti itsensä takaisin.

Lisäksi se nostaa merkittävästi työturvallisuutta. Kauko-ohjauksen vuoksi ihmisen turvallisuus ei vaarannu purkutöissä. Robottia ohjaava henkilö pystyy työskentelemään täysin vaarattomassa ympäristössä, kaukana murenevista rakenteista.

Tausta robottien takana

Purkurobotteja alettiin valmistaa Ruotsissa noin 45 vuotta sitten. Alunperin ne suunniteltiin kaivostöihin, sillä räjäytetyissä kalliotunneleissa liikkuminen ei ollut ihmiselle turvallista. Räjäytysten jälkeen seiniin ja kattoon jää irtokiviä, jotka voivat tippua. Robotilla piikattiin nämä irtopalat pois.

Hyvin nopeasti robottien käyttö yleistyi myös rakennusteollisuudessa. Suomessa purkurobotteja alettiin myymään 90-luvun alussa. Koneet ovat todistaneet arvonsa ja viimeisen 20 vuoden aikana ne ovat vakiinnuttaneet asemansa rakennusteollisuudessa.

Robotin käyttö

Robotteja käyttävät yleensä harjaantuneet ammattilaiset, mutta käytännössä kuka tahansa pystyy opettelemaan niiden käytön. Etenkin kaivinkonetta käyttäneelle henkilölle robotin ohjaaminen on yksinkertaista, sillä toiminnot ovat lähes samat. Purkurobotin käytön voi oppia muutamassa viikossa, mutta tullakseen siinä erityisen hyväksi, vaatii se pitkän harjoittelun.

Robotti taipuu monenlaisiin töihin

Robotti koostuu teloista ja niiden päällä olevasta ylävaunusta. Siitä lähtee kolmiosainen käsivarsi, johon voidaan liittää erilaisia työkaluja tarpeen mukaan. Purkukohteissa käytetään yleensä iskuvasaraa, mutta kohteissa, joissa melutaso pitää pitää inhimillisellä tasolla, voidaan käyttää myös betonisaksia. Piikkaus on menetelmänä käytetympi, sillä se on nopeampaa ja siten taloudellisempaa.

Purkurobottiin voidaan myös liittää muita työkaluja, kuten jyrsin, jos esimerkiksi betonilattiasta täytyy saada pintakerros irti. Teollisuudessa robottiin voidaan liittää myös esimerkiksi metallisakset, joiden avulla voidaan purkaa vanhoja koneita. Myös lajittelukoura on nykypäivänä tiukentuneiden lajitteluohjeistusten vuoksi kätevä lisä: kouran avulla painavat materiaalit voidaan erotella toisistaan ja hyöty- tai uusiokäyttää.